პინიოლო (Pignolo), ისევე, როგორც რიბოლა და სხვები, ძველი ავტოქტონური ყურძნის ჯიშია, რომელიც იზრდება ფრიული ვენეცია-ჯულიას რეგიონში და რომელიც, მიუხედავად იმისა, რომ უკვე თითქმის გამქრალია, ამჟამად გადაფასებულია რამდენიმე ადგილობრივი მამულის მიერ. აქვე მოყვანილია მისი დეფინიცია, რომელიც პროფესორმა დალმასომ მისცა მას 1930-იან წლებში: „ღვინის თავისებური, ლუქს-სახეობა…“. პინოლიო გამოხატავს ძლიერ პერსონალურობას და შესანიშნავ ტიპიურობას. გემო ძლიერია, ძალიან მშრალი და, გარდა ამისა, მდიდარია ტანინებით, თუმცა, მცირე მოსავლისას, შეიძლება იყოს უფრო „უხეში“ (გარკვეულ ასპექტში ფრიულიელების ტემპერამენტს წააგავს).
სპეციფიკაცია
|
ტიპი
|
წითელი მშრალი |
|
ქვეყანა
|
იტალია |
|
აპელაცია
|
IGT Venezia Giulia |
|
რეგიონი
|
Friuli-Venezia Giulia |
|
რეიტინგი
|
3.7 |
|
James Suckling
|
90
|
|
ყურძნის სახეობა
|
Pignolo |
|
მოცულობა
|
750ml |
|
ალკოჰოლი
|
13.5% |
|
წელი
|
2015 |
ხელმისაწვდომობა:
ხელმისაწვდომია